JASNO SPOROČILO EVANGELIJA

Avtor :   Zac Poonen Kategorije :   Temeljne resnice Iščem
Article Body: 

V tem članku želim razložiti, kaj pomeni biti "na novo rojen" - ali biti "rešen".

Spreobrnjenje (kesanje) je prvi korak do tega izkustva. Toda preden se lahko spreobrnete (odvrnete od greha), morate najprej vedeti, kaj je greh. Danes je med kristjani mnogo napačnega razumevanja o spreobrnjenju, ker je mnogo napačnega razumevanja o grehu.

V teh nekaj minulih desetletjih so se močno znižali standardi v krščanstvu. "Evangelij", ki ga pridiga večina pridigarjev danes, je precej razredčena verzija resnice. Ljudem se govori le, da naj verujejo v Jezusa. Vendar samo verovanje v Jezusa ne bo rešilo nikogar, če se ne bodo pokesali.

Biti na novo rojen je temelj krščanskega življenja. Če živite le dobro življenje brez tega temelja, bo vaše krščanstvo točno takšno, kot so vse druge religije v svetu - ki prav tako učijo ljudi, naj živimo dobro življenje. Res je, vsekakor moramo živeti dobro življenje. Vendar je to nadgradnja krščanstva - ne pa njegov temelj. Temelj je biti na novo rojen. Vsi moramo začeti pri tem.

Jezus je uporabil izraz "na novo rojen" v Janezovem evangeliju 3,3, ko je govoril Nikodemu, ki je bil verski voditelj in bogaboječ mož, ki je živel pravično. Jezus mu je rekel: »Če se kdo ne rodi znova, ne more videti Božjega kraljestva« (Janez 3,3). Tako vidimo, da za vstop v Božje kraljestvo potrebujemo duhovno rojstvo, tudi če smo kot ljudje zelo dobri! Jezus mu je nato povedal, da bo On (Jezus) povzdignjen na križ, da bo umrl, in da bodo tisti, ki bodo verovali vanj, prejeli večno življenje (Janez 3,14+16).

Jezus mu je zatem povedal, da so ljudje bolj ljubili temo kakor luč, kajti njihova dela so bila hudobna (Janez 3,19). Toda tisti, ki so resnicoljubni, bodo prišli k luči in bodo rešeni (Janez 3,21). Da bi vi bili na novo rojeni, morate priti k luči. To pomeni biti iskren z Bogom in mu priznati svoje grehe. Samoumevno je, da se ne morete spomniti vseh svojih grehov, ki ste jih storili. Vendar morate priznati, da ste grešnik in povedati Bogu vsak greh, ki se ga spomnite.

Greh je zelo velika stvar in sprva lahko v svojem življenju vidite le majhen delček tega. To je, kot če živite v veliki državi, od katere ste videli le zelo majhen del. Toda, ko se odvrnete od grehov, ki se jih zavedate, boste postopoma videli več in več te "dežele greha" v svojem življenju. Medtem ko boste hodili v luči, boste videli več svojega greha - in se potem bolj in bolj očiščevali. Torej morate ves čas hoditi v iskrenosti pred Bogom.

Uporabimo še eno prispodobo: Živite v hiši, ki ima polno umazanih sob. Želite, da pride Gospod Jezus in živi v vaši hiši. Toda On ne more živeti v umazanih sobah. Tako vam On pomaga očistiti vsako sobo - eno za drugo. Malo po malo je vsa hiša očiščena. Na tak način rastemo v svetosti v krščanskem življenju.

Apostol Pavel je nekoč rekel, da kamorkoli je šel, je pridigal isto sporočilo vsakomur: naj se spreobrnejo k Bogu in naj verujejo v našega Gospoda Jezusa. (Apd 20,21). To sta dva pogoja za postavitev dobrega temelja v našem življenju, in da smo lahko na novo rojeni. Bog je združil spreobrnjenje (kesanje) in vero. Toda mnogi krščanski pridigarji so ju ločili. Spreobrnjenje je izpuščeno iz mnogih današnjih pridig o evangeliju. Mnogi pridigarji pridigajo le vero.

Toda če imate le vero, ne morete biti na novo rojeni. To je tako, kot če rečemo, da ženska sama po sebi ne more imeti otroka, ne glede na to, kako močno poskuša. Moški prav tako sam po sebi ne more imeti otroka. Moški in ženska se morata združiti, da se lahko rodi otrok. Točno tako je, ko se združita spreobrnjenje in vera, rojen je duhovni otrok - novo rojstvo lahko zavzame mesto v vašem duhu. To duhovno rojstvo je prav tako resnično kot fizično rojstvo - in zgodi se v trenutku. Ni postopno.

Lahko so meseci priprave na novo rojstvo - kakor so tudi meseci priprav na fizično rojstvo. Vendar sámo novo rojstvo (kot tudi fizično rojstvo) se zgodi v trenutku. Nekateri kristjani ne vedo datuma svojega novega rojstva. Jaz ne vem datuma svojega lastnega novega rojstva. Vendar je to, kot ne vedeti za datum svojega fizičnega rojstva. To vendar ni tako pomembno - če živimo!! Podobno, bolj pomembno je zanesljivo vedeti, da ste danes živi v Kristusu.

Mar smo ozkogledi, ko rečemo, da je Jezus edina pot k Bogu?

Naj odgovorim z ilustracijo: Nekdo, ki nikoli ni videl mojega očeta (niti njegove fotografije), ne more vedeti, kako moj oče izgleda. Prav tako mi, ki nikoli nismo videli Boga, ne moremo vedeti nič o Njem ali o poti do Njega. Jezus Kristus pa je prišel od Boga. In tako nam On edini lahko pokaže pot k Bogu. On je rekel: »Jaz sem pot... Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.« (Janez 14,6).

Ko razmišljamo o Jezusovi trditvi, da je on EDINA POT k Bogu Očetu, moramo reči, da je to, kar je rekel, bilo res, ali da je lažnivec in prevarant. Kdo bi si upal reči, da je bil On lažnivec in prevarant? Ni dovolj reči, da je bil Jezus le dober človek ali prerok. Ne. On je sam Bog - in ne le dober človek. Ne bi mogel biti dober človek, če bi bil lažnivec ali prevarant! Tako zaključimo, da je bil Jezus zares Bog v človeški podobi.

Vsa resnica je ozkogleda. V matematiki je 2+2 vedno 4. Ne moremo biti svobodomiselni in sprejeti 3 ali 5 kot prav tako možna odgovora. Ne moremo sprejeti niti 3.9999. Če sprejmemo take različice resnice, bo naš matematični račun napačen. Prav tako vemo, da zemlja kroži okrog sonca. Če se odločimo, da bomo "strpni" in sprejmemo neko teorijo, ki pravi, da sonce kroži tudi okrog zemlje, bo naš astronomski izračun napačen. Podobno, v kemiji je H2O voda. Ne moremo biti tolerantni in reči, da je H2O tudi sol!! Tako vidimo, da je resnica absolutna v vseh področjih in zelo ozkogleda. Tako je tudi, kar zadeva Boga. Strpnost ali tolerantnost lahko prinese resne zmote v matematiko, astronomijo in kemijo - in tudi v poznavanje resnice glede Boga.

Biblija uči, da so vsi ljudje grešniki - in Jezus je umrl za grešnike. Torej, če vi pridete k Jezusu kot "kristjan", vam On ne bo odpustil grehov, ker On ni umrl za kristjane! On je umrl za grešnike. Edina oseba, ki ji je lahko odpuščeno je ta, ki pride k Jezusu in reče: »Gospod, jaz sem grešnik.« Ne morete priti k Jezusu kot član kakršnekoli religije in biti opravičeni, kajti On je umrl za grešnike. Če pa pridete k Njemu kot grešnik, tedaj so vaši grehi lahko takoj odpuščeni.

Vsi zlahka pridemo do spoznanja, da smo grešniki - saj nam je Bog vsem dal vest. Otroci imajo zelo občutljivo vest, kar jim omogoča, da se zelo hitro zavedajo napak. Toda z odraščanjem ta vest lahko postane trda in neobčutljiva. Ko 3 leta star otrok pove laž, njegov obraz izgleda krivo, ker je njegova vest kriva. Toda 15 let pozneje se lahko zlaže z nespremenjenim obrazom, ker je ubil svojo vest z nenehnim ignoriranjem njenega glasu. Podplati dojenčkovih nog so tako nežni, da lahko čutijo celo božanje peresa. A podplati nog odraslega so tako trdi, da ne občutijo niti zbodljaja bucike, dokler ni pritisnjena močno. To se zgodi tudi vesti odraslih, ko odrastejo.

Vest je glas, ki ga je Bog namestil znotraj nas, da nam pové, da smo moralna bitja. Daje nam osnovno razumevanje o pravilnem in napačnem. To je čudoviti dar od Boga. Jezus to imenuje "oči srca" (Luka 11,34). Če skrbno ne varujemo tega "očesa", bomo nekega dne postali duhovno slepi. Ignoriranje zbadanja vesti je lahko tako nevarno kot ignoriranje drobcev prahu, ki pridejo v naše oko; nekega dne lahko postanemo popolnoma slepi - tudi duhovno.

Ko se otroci rodijo, nobeden od njih nima kakršnekoli religije. Vsi so enaki. Dve leti pozneje so še vedno isti - sebični in prepirljivi. Toda sčasoma jih starši indoktrinirajo v svoje različne religije - in tako končajo v različnih religijah. V več kot 90% primerih je posameznikova religija tista, ki so jo starši izbrali zanj.

Toda Bog ne gleda na nas kot na ljudi različnih religij. On nas vidi vse kot grešnike. Jezus je prišel iz nebes na zemljo umret za grehe vsega človeštva. On ni prišel za tiste, ki smatrajo sebe za dovolj dobre za vstop v Božjo prisotnost, ampak za tiste, ki priznajo, da so grešniki in nedostojni, da bi vstopili v Božjo navzočnost. Vaša vest vam pravi, da ste grešnik. Torej, zakaj bi bilo težko priti k Jezusu in reči: »Gospod, jaz sem grešnik, naredil sem mnogo napačnih stvari v svojem življenju?«

Vprašanje, ki bi ga lahko kdo postavil je: »Mar ne more dobri Bog spregledati naših grehov in nam odpustiti, kakor bi odpustil oče?« Če sin polomi (ali izgubi) kaj vrednega, mu je žal za to in se opraviči svojemu očetu, mu bo oče odpustil. Toda te stvari niso moralna vprašanja. Če bi bili vsi naši grehi kot te stvari, bi nam jih Bog nemudoma odpustil. Toda greh ni kot te stvari. Greh je zločin.

Če bi bil človek sodnik na sodišču in bi stal pred njim njegov lastni sin, obtožen kaznivega dejanja, mar bi lahko rekel svojemu sinu: »Sin, ljubim te. Odpuščam ti. Ne bom te kaznoval?« Noben zemeljski sodnik, vsaj s kančkom občutka za pravičnost, nikoli ne bi storil kaj takega. Ta občutek pravičnosti, ki ga premoremo vsi mi, je le majhen del popolne pravičnosti Vsemogočnega Boga, po čigar podobnosti smo ustvarjeni. Torej, ko mi storimo nekaj resnično narobe, nam Bog kot sodnik mora reči: »Zelo močno te ljubim, a storil si zločin - zato te moram kaznovati.« Na tem sodišču, ne glede na to, kako zelo bi sin obžaloval svoj zločin, ga mora oče kljub temu kaznovati kot sodnik. Recimo, da je fant oropal banko. Oče ga oglobi z najvišjo predpisano kaznijo po zakonu - recimo milijon evrov. Ker fant nima denarja za plačilo globe, mora iti v zapor! Oče nato vstane s sodniškega stola, sname sodniško haljo in pride dol. Vzame svojo osebno čekovno knjižico, napiše ček milijon evrov (njegovi celotni življenjski prihranki) in ga dá svojemu sinu za plačilo globe. Ga lahko njegov sin sedaj obtoži, da ga oče ne ljubi? Ne! Prav tako ga nihče ne more obtožiti, da ni bil pravičen sodnik, saj je dal svojemu sinu najvišjo pravno predpisano kazen. Točno to je tudi Bog storil za nas. Kot Sodnik je izjavil, da moramo vsi umreti zaradi svojih grehov. Nato je stopil dol kot Človek in prevzel to kazen nase.

Biblija nas uči, da čeprav je Bog eden, On obstaja v treh Osebah - Oče, Sin in Sveti Duh. Če bi bil Bog le ena Oseba, On ne bi mogel zapustiti svojega prestola v nebesih in priti na zemljo kot človek v osebi Jezusa. Kdo bi potem upravljal z vesoljem? Ker pa Bog obstaja v treh osebah, je Sin lahko prišel na zemljo in umrl za naše grehe pred Očetom v nebesih, ki je bil Sodnik. Nekateri kristjani krščujejo ljudi "le v imenu Jezus" govoreč, da je le ena oseba Božanstva - Jezus. To je resna zmota. V Prvem Janezovem pismu 2,22 beremo, da kdorkoli zanika Očeta in Sina, ima duha antikrista. Ker ta potem zanika, da je Bog Sin prišel v človeški podobi kot Jezus Kristus, se odrekel svoji človeški volji, izvršil Očetovo voljo in potem prevzel kazen za naše grehe, pred Bogom Očetom (1 Janez 4,2+3).

Ko je prišel Jezus na zemljo, je bil popolnoma Bog in popolnoma človek. Ko je umrl na križu, je prevzel kazen za grehe vsega človeštva. Kazen za naš greh je biti ločen od Boga za vso večnost. In ko je Jezus visel na križu, je bil On ločen od svojega Očeta v nebesih. Takšna ločitev je najhujše trpljenje, ki ga človek lahko kdaj trpi.

Pekel je edini od Boga zapuščen kraj v vesolju. Boga ni tam. In tako se v peklu celotno zlo, ki je v hudiču, razodeva do popolnosti. To zlo povzroča vso neznosno grozo in bedo tistim, ki gredo v pekel. Jezus je izkusil to kazen, ko je visel na križu. Na križu je visel 6 ur. Toda zadnje 3 ure je bil zapuščen od Boga. Sonce je potemnelo in zemlja se je stresla. Njegova vez z nebeškim Očetom je bila pretrgana. Oče je glava Kristusu (1 Korinčanom 11,3) - in ko je bil Kristus zapuščen od Očeta, je bilo, kot da mu je bila glava odtrgana. Sploh ne moremo razumeti, kakšna agonija je bila to za Njega.

Če bi bil Jezus zgolj ustvarjeno bitje, nikakor ne bi mogel prevzeti kazni za milijarde ljudi, ki so živeli od Adama dalje! Kajti en mož ne bi mogel biti obešen namesto milijarde morilcev! Toda Jezus je lahko prevzel to kazen, ker je Neskončen Bog.

Nadalje, ker je On neskončen, je On lahko tudi prestal večno kazen v treh urah.

Če Jezus Kristus ne bi bil Bog in bi ga Bog Oče kaznoval za naše grehe, bi to bila velika krivica. Bog ne more kaznovati eno osebo za zločin drugega, četudi je ta oseba voljna sprejeti kazen. Vaš prijatelj ne more prevzeti vaše kazni in biti obešen namesto vas. To bi bilo krivično. Torej, če bi bil Jezus zgolj ustvarjeno bitje in bi bil kaznovan za naše grehe, bi bila to največja krivica.

Jasno je torej, da nobeno ustvarjeno bitje nikakor ne more prevzeti kazni za naše grehe. Bog sam je lahko prevzel to kazen, ker je On Sodnik vesolja. On ima pravico kaznovati nas - in On ima pravico nase prevzeti našo kazen. In točno to je On storil, ko je prišel na zemljo v osebi Jezusa Kristusa. Temelj krščanske vere leži v dveh velikih resnicah: Prvič, Kristus je umrl za grehe človeštva. Drugič, On je vstal od mrtvih po treh dneh.

Če Kristus ne bi vstal od mrtvih, ne bi bilo dokaza, da je On Bog. Njegovo vstajenje od mrtvih je bilo dokaz, da je vse, kar je On povedal, bilo resnično. Noben religijski voditelj ni nikoli trdil, da bo umrl za grehe sveta. In noben religijski voditelj ni nikoli vstal od mrtvih. Ti dve dejstvi potrjujeta, da je Jezus Kristus edinstven.

Vse religije nas lahko učijo delati dobro drugim in živeti v miru. Toda krščanska vera ima edinstven temelj: Kristus je umrl za naše grehe in je vstal od mrtvih. Če sta ti dve resnici odstranjeni iz krščanstva, potem krščanstvo postane kot vsaka druga religija. Ti dve resnici sta to, kar dela krščanstvo edinstveno.

Vsi ljudje smo ustvarjeni od Boga, da bi živeli zanj, toda vsi ljudje smo živeli svoja življenja le zase. Torej, ko pridemo k Bogu, moramo priti kot tatovi, ki se kesajo, in ki so mnoga leta kradli, kar pripada Bogu. K njemu moramo priti s hvaležnostjo, da je Kristus umrl za nas in verovati, da je vstal od mrtvih in je danes živ. Nikakor ne bi mogli moliti k Jezusu, če danes ne bi bil živ - saj ne moreš moliti k mrtvi osebi. Ker pa je Jezus vstal od mrtvih, se lahko pogovarjamo z njim.

Potem ko je Kristus vstal od mrtvih, se je povzpel in vrnil v nebesa. Nato je prišel na zemljo Sveti Duh, tretja oseba Božanstva. Sveti Duh je resnična oseba, prav tako kot sam Jezus. Prišel je na zemljo, da izpolni naša življenja s svojo navzočnostjo. Če se predamo Svetemu Duhu, nas lahko On naredi svete. Ko te Sveti Duh izpolni, ti bo omogočeno živeti življenje zmage nad grehom. Nihče ni mogel tako živeti, preden je Sveti Duh prišel prebivat v ljudi - na dan Binkošti. Pred tem so lahko ljudje le izboljševali svoja zunanja življenja. Njihovo notranje življenje je ostajalo poraženo od greha in nespremenjeno. Ko te Sveti Duh izpolni, Bog sam živi v tebi in ti omogoči živeti pobožno življenje tudi navznoter.

Čudovito sporočilo evangelija je, da tvoje srce lahko postane popolnoma čisto, ko ti Bog odpusti, in nato Kristus lahko živi v tebi ter po Svetem Duhu naredi tvoje telo za Božje prebivališče.

Nekoč sem govoril s kristjanom, ki je kadil. Vprašal sem ga, če bi kdaj kadil cigarete znotraj cerkvene zgradbe? Rekel je, da nikoli ne bi tega storil, ker je cerkvena zgradba Božja hiša. Rekel sem mu, da je njegovo telo ta Božja hiša in ne neka cerkvena zgradba. V cerkveni zgradbi ne bi storili prešuštva, kajne? Prav tako v cerkvi ne boste gledali spletne pornografije. Vaše telo je Božja hiša, ko Kristus živi v vas. Zato bodite previdni, kaj počnete z deli svojega telesa. Razvade kot kajenje, pitje, uživanje škodljivih drog in prepuščanje nečistim mislim, da vstopijo v vaš um, bodo postopoma uničile vaše telo in vaš um.

Krščansko življenje je kot tekma. Ko obrnemo svoj hrbet grehu in smo na novo rojeni, pridemo do štartne črte te tekme. Nato se začne maratonski tek - do konca našega življenja. Tečemo in tečemo in tečemo. In tako smo bližje in bližje ciljni črti vsak dan. Vendar nikoli ne smemo nehati teči.

Ali pa uporabimo drugo ilustracijo: Ko smo na novo rojeni, položimo temelje za našo hišo. Potem počasi gradimo zgornji del - in ta sestoji iz mnogih nadstropij.

To je najboljše življenje, ki ga lahko kdaj živite, saj postopoma odstranjujete vse slabo iz vašega življenja in iz leta v leto postajate bolj in bolj podobni Bogu.

Kaj torej naj naredite, da boste na novo rojeni?

Najprej priznajte, da ste grešnik. Ne primerjajte se z drugimi in ne iščite tolažbe v predstavah, da ste boljši od njih. Greh je kot smrtonosni strup. Če spijete eno kapljo ali sto kapljic strupa, v vsakem primeru umrete. Torej, če želite dober začetek svojega krščanskega življenja, priznajte, da niste nič boljši od najslabšega grešnika na svetu. Potem se odločite odvrniti od vseh znanih grehov v vašem življenju.

Nato verujte v Kristusa. To pomeni izročiti sebe Kristusu - in ne le verjeti nekaj o Njem v svojem umu. Verujete lahko v koga, ne da bi sebe izročili njemu. Nevesto vprašajo na njeni poroki: »Se želiš predati temu možu?« Zamislite si, da ona odgovori: »Verjamem, da je on zelo dober moški. Vendar nisem prepričana, če želim predati vse svoje življenje in prihodnost njemu.« Potem ne more biti poročena z njim, ker nima vere in zaupanja vanj. Ko se ženska poroči, se njena celotna življenjska smer spremeni. Svoj priimek spremeni v možev priimek. Zapusti dom svojih staršev in gre živet s svojim možem. Morda ne vé, kje bo živela, vendar zaupa vso svojo prihodnost njemu. Ona ima vero in zaupanje vanj. To je slika tega, kaj pomeni imeti vero v Kristusa.

Beseda "kristjan" (spoštljivo) pomeni "Gospa Kristus!" Moja žena je lahko prevzela moje ime le po poroki z menoj. Prav tako vi lahko prevzamete Kristusovo ime in se imenujete "kristjan" le, če ste poročeni z Njim. Če bi si kakšna dama prisvojila moje ime brez poroke z menoj in bi sebe imenovala "Gospa Zac Poonen" , bi to bila laž. Tako tudi vsak, ki se ima za kristjana, ne da bi bil poročen s Kristusom, laže.

Zakonska zveza je sklenjena za vedno in ne le za nekaj dni. Prav tako je biti kristjan predanost za vse življenje. Popolna predanost Kristusu ne pomeni, da ste postali popolni. Ko se ženska poroči, ne obljubi, da ne bo nikoli naredila napake v svojem življenju. Naredila bo mnogo napak, vendar ji bo mož odpustil. Toda obljublja, da bo živela s svojim možem za vedno. To je slika naše skupnosti s Kristusom.

Naslednji korak, ki ga morate narediti, je krst v vodi. Prejeti krst je kot prejeti potrdilo o sklenitvi zakonske zveze. Ne morete se poročiti le s prejemom tega poročnega potrdila. Niti ne morete postati kristjan le s krstom. Šele po tem, ko se poročite, lahko prejmete poročno potrdilo. Ravno tako, le ko predate sebe Kristusu, lahko prejmete krst. S krstom pričujete, da ste končali s svojim starim življenjem in postavili Jezusa Kristusa za Gospoda svojega življenja.

Dobri možje in žene se veliko pogovarjajo med seboj. Tako morate tudi vi govoriti z Jezusom in ga poslušati, ko vam vsak dan govori skozi Sveto pismo.

Dobra žena ne bo nikoli storila nič takega, kar bi naredilo njenega moža nesrečnega. Želela bo vse narediti v svojem partnerstvu z njim. Pravi kristjan tudi ne bo delal, kar razžali Kristusa - kot gledanje filma, ki ga Jezus ne bi gledal. Pravi kristjan ne bo delal ničesar, kar ne more delati skupaj z Jezusom Kristusom.

Ste lahko prepričani, da ste na novo rojeni? Da. Pismo Rimljanom 8,16 pravi, da ko ste na novo rojeni, Božji Sveti Duh pričuje vašemu duhu, da ste Božji otrok.

To je čudovito življenje - ker živimo z najboljšim Prijateljem, ki ga lahko kdorkoli kdaj ima. Nikoli ne bomo osamljeni, ker bo Jezus z nami vedno in povsod. Lahko delimo svoje težave z Njim in ga prosimo, da nam jih pomaga rešiti. To je življenje polno veselja, svobodno od skrbi in strahu - ker Jezus drži v svojih rokah našo prihodnost.

Če želite biti na novo rojeni, povejte te besede Jezusu iskreno iz svojega srca, prav zdaj:

»Gospod Jezus, verujem, da si ti Božji Sin. Grešnik sem, ki si zasluži pekel. Hvala ti, da me ljubiš in si umrl za moje grehe na križu. Verujem, da si vstal od mrtvih in danes živiš. Želim se odvrniti od svojega grešnega življenja takoj sedaj. Prosim, odpusti mi vse moje grehe in mi daj, da zasovražim greh. Odpuščam vsem, ki so me kakorkoli prizadeli. Pridi v moje življenje Gospod Jezus in od danes naprej bodi Gospod mojega življenja. Naredi me zdaj za Božjega otroka.«

Božja Beseda pravi: »Tistim, ki so sprejeli Kristusa, je On dal pravico, da postanejo Božji otroci« (Janez 1,12). Gospod Jezus pravi: »Nikoli ne bom zavrnil nikogar, ki pride k meni« (Janez 6,37).

Tako ste lahko prepričani, da vas je On sprejel.

In potem se mu lahko zahvalite z besedami: »Hvala ti, Gospod Jezus, da si mi odpustil in me sprejel. Prosim, izpolni me s svojim Svetim Duhom in mi daj moč živeti zate. Od zdaj naprej si želim samo ugajati tebi.«

Sedaj bi morali brati Božjo besedo vsak dan in prositi Gospoda, da vas dnevno izpolnjuje s Svetim Duhom. Prav tako potrebujete skupnost z drugimi na novo rojenimi kristjani. Le tako boste rasli v krščanskem življenju in imeli moč nadalje slediti Gospodu. Prosite Gospoda, da vas usmeri k dobri cerkvi.

Naj vas Gospod bogato blagoslovi.